Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
 Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Проф. Вл. Чуков за novini.bg: Какво предизвика срещата между външните министри на Израел и Либия?

 Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма. 

Проведената на 23 август в Рим среща сред външния министър на Израел Ели Коен и неговата сътрудник Нажла Манкуш

провокира вътрешнополитическо разтърсване в Либия, както и скандал с интернационален отзив.

Фактът беше обявен от американски медии, само че незабавно откри място в бюлетините на международните осведомителни организации. Според саудитската организация „ Ал Арабия ” се разбра, че концепцията е била на ръководителя на Асоциацията на либийските евреи от 1967 Рафаел Музун. Неговата организация е била медиатор на сходни контакти и в предишното, осъществени без звук в Италия, Гърция или Швейцария. Сега обаче нещата ескалираха и се стигна до гневни демонстрации по улиците на Триполи. Това провокира мълниеносното премахване на Манкуш от премиера Абдул Хамид пъкъл Дбейба.



Журналистическите следствия демонстрират, че в действителност срещата е била контрактувана още преди месец точно от пъкъл Дбейба, по време на неговото посещаване в Рим. Споразумението е било с италианския министър председател Джорджа Мелони. Израелски източник споделя за Ройтерс, че „ сделката е била на най-високо ниво “. Всичко това опонира на първичното изказване на външното министерство в Триполи, че „ срещата е била инцидентна и неофициална “. След отстраняването си от поста Манкуш удостовери, че нейният шеф министър председателят пъкъл Дбейба е я изпратил в Рим, с цел да направи контакт с Ели Коен. Очевидно,

ръководителят на либийското държавно управление на „ националното единение “ не е очаквал сходна реакция от либийското общество и евентуално се е надявал срещата в действителност да остане загадка. 

Два момента са забавни в сходен дипломатически проблем. Първият са разменените реплики сред Вашингтон и Тел Авив. Държавният департамент е изпратил писмо на израелското Министерство на външните работи в което се споделя, че „ сходни срещи са спънка пред реализирането на аврамическите контракти “ /установяването на дипломатически връзки сред Израел и арабските страни, които се осъществиха под егидата на американската дипломация/. В същото време от Тел Авив заявиха, че „ Вашингтон е ядосан, защото не той е провел срещата в Рим “. Подобна мини рецесия на доверието сред стратегическите сътрудници в Близкия Изток не е казус. В същото време не е ясно по какъв начин това ще се отрази на мощно подтиквания от Съединени американски щати развой на определяне на дипломатически връзки сред Израел и Саудитска Арабия.



Все отново е забележима военно-стратегическата съгласуваност в района сред двете страни. Това важи изключително за Сирия. Преди дни тричленна делегация от американския Конгрес посети сирийския град Изаз, провинция Алеппо, който е в зоната, окупирана от Турция. Прави усещане, че в състава й е родената в Носовка, Украйна Виктория Спарц /р/, редом с Джо Уилсън /р/ и Дийн Филипс /д/. Експертите вършат паралел с осъществената преди 10 години аудиенция на починалия към този момент сенатор и някогашен кандидат-президент от Републиканската партия Джон Маккейн /р/, който посети същото място. Тогава благодарение на Турция, Съединени американски щати започнаха образованието на сирийската въоръжена съпротива.

Много експерти смятат, че като че ли Сирия се завръща към ситуацията, предшестваща 2015 година,

когато Русия направи своята военна намеса в страната. Като мотив в това отношение се показват и избухналите антиправителствени демонстрации в Суеида, обитаема най-вече от друзкото малцинство в страната. Част от него живее в Израел и се употребява с огромно доверие на израелската страна. Сирийските стачкуващи принудиха управляващите да затворят офиса на ръководещата партия Баас в града. В същото време прави усещане, че митингуващите развяват знамето на република Джебел друз, полуавтономно обучение, съществувало през интервала 1921-1936, по време на френския колониален мандат. Провинция Суеида има стратегическо за Израел местонахождение, защото граничи с Голанските възвишения, част от които са включени в Израел.

   

Преди дни в регионите, ръководени от Сирийските демократични сили посещаване направи някогашният началник на Пентагона Кристофър Милър. Той организира срещи с фактори на кюрдската „ автономност “. Почти редом с него аудиенция на лагерите, в които са арестувани бойците на ИДИЛ ал Хол и ар Радж в Северна Сирия направи и командващият CENTCOM ген. Майкъл Курила. Сякаш, с цел да е цялостна картината на военното съдействие би трябвало да се означи, че преди седмица израелската авиация бомбардира летището в Алеппо, което трябваше да затвори, поради нанесените вреди. Съвместните американо-израелски дейности в Сирия са осъществени в регион, чийто периметър е 200-300 км.



Международния отзив от отстраняването на Нажла Манкуш включва и Турция. Любопитното е, че тя е избрала Истанбул, като място за своето бягство от Либия. Според уеб страницата „ Бауаба ал уосат “ съвсем незабавно по-късно тя е изхвърчала за Лондон. Според локални експерти това демонстрира въздействието на турската страна върху държавното управление на пъкъл Дбейба и изобщо в Либия, изключително на фона на положителните връзки, които тя построи с някогашния и сегашния турски външен министър. Нещо повече, турски боен контингент продължава да участва в териториите, които са под надзор на държавното управление на „ националното единение “. Последното обаче явно си е направило неверна сметка, тръгвайки да реализира контакти с еврейската страна, за да завоюва благоразположението на Вашингтон, месеци преди да изтече мандата му. Видно е, че пъкъл Дбейба не се е съобразил с обстоятелството, че реализирането на дипломатически връзки сред Израел или която и да е арабска страна е събитие, имащо тежестта на повече от естествени двустранни връзки.

Наблюдатели са на мнение, че размяната на дипломатически представителства сред Тел Авив и Рияд ще е сериозен избирателен коз в ръцете на актуалната администрация на Белия дом.

Това е по този начин изключително на фона на обичайна поддръжка на евангелистите /едно от най-влиятелните техни обединявания се назовава „ Американски евангелисти за Израел “/ за републиканците и най-много за очертаващия се им кандидат-президент Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския, основател на термина „ аврамически контракти “. Редица наблюдаващи показват подозрения, че либийският министър председател пъкъл Дбейба, чийто мандат изтича в края на година, е имал поради тези условия и особености на американската вътрешна политика, когато е изпратил Манкуш да се види с Ели Коен. Логично е, че когато му пристигна времето, след неговата някогашна външна министърка и пъкъл Дбейба ще я последва като политик.                                
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР